Am revenit cu reteta tortului Smiley, tort pentru aniversarea sotului meu.
Am vrut sa fac ceva mai complicat dar lipsa de timp m-a impiedicat sa fac asta asa ca am ales unul din modelele Giovannei pe care o apreciez foarte foarte mult pt munca ei.
Pentru tortul Smiley am folosit
Pt blat:
500 g piscoturi
200 ml lapte
1 lingura zahar
Pt mousse de piersici:
4 piersici mari
350 ml frisca
1 plic gelatina
Pt mousse ciocolata :
2 ciocolate Primola amarui
2 linguri cacao neagra
350 ml frisca
1 plic gelatina
Pt mousse de lapte condensat:
200 ml lapte condensat
350 ml frisca
1 plic gelatina
Deasupra se foloseste pasta din zahar dupa reteta Giovanna si reteta Lissa .
Intr-o cratita lata se pune folie alimentara si se umezeste cu putina apa. Piscoturile se inmoaie cateva secunde in lapte amestecat cu zahar si se aranjeaza pe fundul cratitei.
Se pun cele trei plicuri de gelatina in boluri separate la inmuiat in 4 linguri de apa fiecare pentru cel putin 10 minute.
Preparare mousse de piersici:
Piersicile se curata de pielita si se zdrobesc cu mixerul vertical.100 ml frisca impreuna cu gelatina si cu un sfert din pireul de piersici se pune pe foc pana cand s-a dizolvat gelatina amestecand continuu avand grija sa nu cumva sa fiarbe pentru ca se distruge gelatina.
250 ml frisca se bat cu mixerul si se amesteca toate impreuna.Crema astfel obtinuta se toarna peste primul blat din piscoturi.
Se pregateste al doilea rand din piscoturi inmuind din nou piscoturile in lapte.
Preparare mousse de ciocolata:
Ciocolata (cele 2 table) impreuna cu gelatina inmuiata si cu 100 ml frisca se pune pe foc amestecand continuu pana cand se dizolva ciocolata. Am mai adaugat 2 linguri cacao neagra.250 ml frisca se bat cu mixerul si se amesteca impreuna.Crema astfel obtinuta se pune peste al doilea blat din piscoturi.
Se pregateste al doilea rand din piscoturi inmuind din nou piscoturile in lapte.
Pentru mousse de lapte condensat:
100 ml frisca impreuna cu gelatina inmuiata se pune pe foc amescand continuu pana cand gelatina e dizolvata.
Se amesteca cu 250 ml frisca batuta si cu cei 200 ml lapte condesant.
Crema astfel obtinuta se pune peste al treilea blat din piscoturi.
Tortul se acopera cu un ultim rand de piscoturi si se da la frigider pana a doua zi in cazul meu.
A doua zi se pregateste un carton peste care se pune folie de aluminiu si se intoarce tortul sa fie perfect la mijloc.
Se imbraca cu pasta de zahar cu miere (martipan cum stiu unii) dupa preferinta, la mine a fost fata zambitoare Smiley:)
Inainte de a imbraca tortul cu pasta trebuie neaparat sa il ungem cu 200 g unt 80 % amestecat cu 200 g zahar praf pentru ca pasta (martipanul) sa nu se distruga ( se poate si cu mai putin daca tortul e mai mic).Apoi am acoperit tortul cu o foaie mare de pasta si ajutorul meu la bucatarie(fiica mea) a desenat fetele zambitoare de pe lateral:)
A fost un tort foarte gustos si a impresionat placut pe toti invitatii veniti la aniversarea sotului meu.
Se poate decora si cu frisca.
O felie mai mare pentru voi (asta e tot ce mi-a ramas de ieri:))Pofta buna!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu